Què tracta?

L’orientació o posició del bebè en la seva estada al ventre matern és un tema clau en l’embaràs de la dona.

Als països Sud Americans, les parteres treballen amb les dones embarassades des de molt d’hora per mantenir els teixits lliures i mòbils i facilitar al bebè que trobi la posició correcta.

És evident, que al principi de l’embaràs, el bebè encara és molt petit i molt mòbil, i no es fixa en una posició determinada. Però tot aquest treball prematur tindrà un ressò positiu a mesura que úter i nadó creixin.

En les setmanes més avançades (de la 30 en endavant), el bebè ja va ocupant més espai, i, tot i així, es pot anar movent. Si en algun moment adopta una posició desalineada, es poden generar tensions i bloquejos articulars, traduïts com a molèsties físiques en la mare.

Les molèsties durant l’embaràs no entren dins la fisiologia. I una mal col·lació del bebè, pot ser una causa.

D’altra banda, ajudar al bebè a orientar-se, també afavorirà a la fluïdesa del moment del seu naixement.


Ideal per:

  • Prevenir símptomes físics.
  • Alinear l’eix del bebè amb el de la mare.
  • Posicionar el bebè en cefàlica, si no ho està.
  • Mantenir l’espai lliure i afavorir la mobilitat i orientació del bebè.

Com?

Les tècniques principals utilitzades són la sobada, com en diuen als països Sud Americans, que no deixa de ser un massatge a l’abdomen, i la tècnica del rebozo. Ara, com que cada cas és personal, es poden incloure, a més de les citades, d’altres que siguin necessàries i que ajudin a alliberar més.

Previ a la utilització d’aquestes tècniques, manualment es fa una exploració de la posició del bebè. És important saber com està col·locat, per escollir les maniobres que més l’ajudaran a encaminar-se a la bona orientació.

Aquest massatge és indolor i no té cap efecte contraproduent pel bebè ni per la mare. Al contrari, és molt agradable i ofereix la sensació d’obertura i augment d’espai.

En alguns casos, caldrà fer un seguiment de com evoluciona. De fet, es pot fer cada setmana, si es vol fer així, que no tindrà pas cap efecte nociu. Més espai es generarà.